Moxa

Moxa-therapie: situering

Deze therapie maakt onderdeel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunde en wordt net als shiatsu, accupunctuur en accupressuur al duizenden jaren toegepast. Met moxa wordt verwezen naar een kruid dat in het Japans mogusa wordt genoemd. De Nederlandse benaming is bijvoetkruid. Onze verre voorouders ontdekten in hun strijd om te overleven dat sommige planten een verlichtende en genezende werking konden hebben bij bepaalde ziektes. Per toeval kwam men erachter hoe je pijn kunt verlichten. Met de ontdekking van vuur werd duidelijk dat de bladeren van bijvoetkruid gemakkelijk branden en dat de prettige warmte die dit voortbracht ideaal was om energieblokkades op te lossen. Hieruit is de moxa-therapie voortgekomen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Moxa heeft de eigenschap om langzaam en heftig te branden terwijl het een weldadige infrarode straling afgeeft. De moxastick wordt aangestoken en gedurende enkele minuten boven bepaalde punten of regio’s van de huid wordt gehouden (niet er tegenaan!). De “moxa-sigaar” verwarmt de huid en acupunctuurpunten met als doel de bloedcirculatie en Ki (levensenergie) te stimuleren. Zowel bij externe koude, veroorzaakt door lage temperaturen, vochtig klimaat en wind, als interne koude door uitputting en oververmoeidheid, kan moxa helpen. Deze behandeling wordt  ook toegepast bij sportblessures, RSI en bij alle klachten waarbij de spijsvertering niet goed verloopt, waardoor de opname van de voeding niet optimaal is.

Ook de behandeling van littekens is een belangrijke toepassing van het moxeren. Littekenweefsel  als gevolg van verwonding of operatie hindert de circulatie met verstorende gevolgen voor het weefsel, of orgaan eromheen. Door moxa zal het litteken er vaak beter gaan uitzien, er zal meer gevoel rondomde plek komen en ermee verbonden problemen kunnen verminderen of verdwijnen.

Een Moxa sessie duurt 1 uur en kost €50. Een Moxa behandeling kan ook als onderdeel van een Shiatsu sessie.

Deze behandelingen worden gegeven door Jessica Nys. Ze werkt sinds 2011 als massagetherapeut en sinds 2013 met shiatsu. Jessica heeft zich gespecialiseerd in de ZENSHIATSU van Masunaga en studeert Medische Qi Gong aan het OTCG in Antwerpen.

Meer info en reserveren via info@yavanna.be of 0493 50 30 53.